TOYOTA AVENSIS FORUM

Forum użytkowników i miłośników samochodu Toyota Avensis




Teraz jest 29 lip 2014, o 22:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2012, o 22:10 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
jak w temacie, czy mozna?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 maja 2012, o 22:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
a jest cos takiego jak kamera cofania z T25? - w T25 nie było kamer cofania, przynajmniej w wersjach polskich


a odpowiedz brzmi tak mozna - każda kamera podejdzie, nawet chińska (wiem z autopsji) - kwestia tylko czy wiesz jak podpiąć - ale jak z toyoty to masz 4 kable i podpinasz po prostu w odpowiednie miejsce z tylu nawigacji

chinską natomiast podpinasz do 12v ze swiatla wstecznego, kabel obrazu do ekranu navi, kabel "ekran" (są dwie opcje, w zaleznosci od tego ktora dziala - albo do nawigacji, albo do MASY), kabel (-) dający napięcie z ekranu navi do kamery tez trzeba uziemic, (+) od nawigacji zaizolować


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 06:02 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3 ... A9858.html
Takie coś znalazłem i czy bedzie pasowac?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 09:35 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
w innym sklepie jest do T27
http://maxitec.pl/kamera-cofania-maxica ... auris.html

mam nadzieję , że z nawigacją fabryczną będzie działać


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 09:44 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 3
te same kamery można kupić po 100-150 PLN...
zastanówcie się jeszcze tylko nad wyglądem...
jeśli ktoś jest estetą mogę zapewnić że nie przypadnie mu do gustu...
1. kamery strasznie "odstają" i nie wyglądają za dobrze
2. oświetlenie tablicy staje się mocno nierównomierne, coś w stylu 15letnich aut...;)

osobiście (dla "estetów") proponuję zakup małej kamery i montaż jej w miejsce w którym montowana jest fabryczna w przypadku T27, a w przypadku T25 pod plastikiem pewnie też jest na tyle dużo miejsca że spokojnie się tam zmieści kamerę...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 09:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
A mozesz polecic konkretny model do t27 sedan i gdzie ja sie montuje?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 10:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
ja kupiłem taką


http://www.ebay.com/itm/SONY-CCD-Car-Re ... 844wt_1281


montaż na jakby zatrzaski rozpychające się wewnątrz - zero kleju. polecam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 10:28 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 3
konkretnego modelu nie polecę, bo zmieści się tam wszytko co jest małe...
nie ważne jaką kamerę kupisz (w jakiej obudowie) wszystkie allegrowe sprzęty do 300 PLN to ten sam chinol...
kamera max 100PLN, więcej szkoda kasy...

co do montażu, to fabrycznie montuje się ją pod listwą w której masz oświetlenie...
odkręcasz listwę i po lewej stronie wycinasz otwór na kamerę i już...:)

zerknij sobie jak to wygląda u mnie:
viewtopic.php?f=64&t=12691&start=100

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 10:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
a którędy ciągnąłeś kabel do nawigacji i wiesz może jak tą standardoą wyciąga się?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 10:55 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
SEDAN

[url]http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/{2552330D-8E6A-7F1D-D9BC-BA8BAE138E6A}/Avensis_Sedan_Back_Camera_PZ473_T3140_00_AIM_001_549_2..pdf[/url]

WAGON

[url]http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/{A10BA4B7-99A5-F725-C930-1E8AB9AA99A5}/Avensis_Wagon_Back_Camera_PZ473_T5140_00_AIM_001_550_2.pdf[/url]


skopiuj sobie to do przegladarki, bo jakies akcje wychodzą ze link sie nie podswietla


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 11:07 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 3
dokładnie, tu masz wszystko pokazane krok po kroku...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 11:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
dzięki serdeczne, spróbuję samemu bo w Aso to koszt około 2000 tysi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 12:27 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
niven

bez problemu dało się ją założyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 17:11 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Red_point pisales ze nic nie ciales, ale u mnie widze ze trzeba ciac


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 21:19 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
on pisał ze nie ciął blach, natomiast ciął listewkę która jest plastikowa



ja sie zlapalem na to samo, czytaj jego wątek dokładniej :)


tak udało się założyć bez problemów.


co masz na myśli 2000zł?? koszt kamery plus montaż? (kamera chyba 914zł kosztuje + okablowanie 420zł + montaż). ja robiłem w ASO i zapłaciłem bardzo mało za montaż :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 1 cze 2012, o 22:06 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
koszt nawigacji z montażem w ASO to 2000 zł,
a kupiłeś NTSC czy PAL ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 cze 2012, o 08:04 
Offline
Mistrz
Mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 22:23
Posty: 1398
Lokalizacja: LDZ
Pochwały: 3
dokładnie jak pisze niven...
trzeba wyciąć tylko otwór w plastiku...
przy fabrycznej wycinana jest blacha + plastik, widać to na instrukcjach w postach wyżej...

_________________
Niech prąd bedzie z Wami !!!
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 cze 2012, o 23:41 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
w załączeniu zdjęciu nawigacji tbs700 b9013 - taka jaką posiadam, w którym miejscu powinienem podłączyć kamerę cofania i czy gdzie można dokupić pasujące kostki?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2012, o 08:28 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
wtyczka nr 3 od prawej strony

pierwsze 4 piny (2 od gory i 2 od dołu) od prawej strony są od kamery. 2 są od napięcia, 2 od obrazu (ekranujący i sygnałowy)

wtyczki nie kupujesz bo ją masz w aucie, tylko musisz w te 4 miejsca włożyć kable z końcówkami metalowymi

aby sprawdzić czy kamera bedzie działała w tej nawigacji musisz najpierw

1. zapalic samochod
2. wcisnac na nawigacji display, i wykonac to co masz na fotce
http://www.youtube.com/watch?v=CwSCrD--ja8
3. wejsc w MENU-NAVIGATION CHECK-SENSORS i bedziesz mial cos takiego REV OFF
4. teraz załącz wsteczny bieg i powinno sie pojawic REV ON, jestli tak to znaczy ze czujnik wstecznego biegu podpiety (jak nie odpusc sobie kamere, bo tlumaczyl nie bede jak podpiac czujnik, bo mnie krew zaleje od pisania)
5. jesli pojavilo sie rev on, to wcisnij i przytrzymaj display az sie nawi zresetuje

6. wyciagnij nawigacje i aby sprawdzic czy bedzie działać kamera musisz poprowadzić kabel (bez podlaczania kamery) pomiedzy pinem odpowiadającym za (-) od napiecia i kablem ekranującym. Na 99% musisz zewrzec pin 2 od prawej z gory, z drugim od prawej z dołu w tamtej wtyczce, jak to zrobisz, musisz podpiac wtyczki z powrotem do nawigacji wlaczyc nawi i zalaczyc wsteczny bieg. jak pojawi sie czarny ekran, znaczy ze mozesz montowac kamere. montaz kamery polega na tym ze napiecie bierzesz ze swiatla wstecznego (jesli kamera chinska 12v, bo OEMowa bierze 6v z nawigacji). do pinu 1 od prawej z dolu podpinasz kabel sygnałowy z kamery, pin 1 od prawej z gory zostawiasz nieuzywany. piny 2gie od prawej gora i dol zwierasz ze sobą, natomiast kabel ekranujący idący do kamery podpinasz do masy. i ma działać


koniec


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 cze 2012, o 12:38 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Dzięki za profesjonalna instrukcje

sprawdziłem i pojawia się komunikat rev on


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lip 2012, o 19:49 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
niven

dziś próbowałem podpiąć ale Twój opis nie działa, zwarłem od prawej z góry 1 i 2 a do 1 dolnego kamerke.
Do zwartych podpiąłem drugi kabel z kamery i mase - pojawia się "check sor.."
na ekranie pojawiają się smugi , co można innego zrobić?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lip 2012, o 20:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
problem ze zrodlem sygnalu, reszta podpieta ok - prawdopodobnie kamera jest pal a powinna byc ntsc


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 13:53 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
podłączyłem inaczej i działa: jeden z kamery do dolnego prawgo a drugi do górnego prawego , nic nie trzeba zwierać
nawigacja tns700 model b9013


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 15:52 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
dziwne.... ale skoro dziala to fajnie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 16:12 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
niven

a jak sądzisz czy kamerkę na przód da się do tej navi podłączyć?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 16:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
tak, tylko musiałbyś sobie dorobić jakiś guziczek po ktorego wcisnieciu navi by myślała że jest włączony wsteczny i wtedy załączałaby sie przednia kamera - do zrobienia, bez większego wysiłku moim zdaniem


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 16:20 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Ale w te same piny?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 16:25 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
no tak, bo jak bedzie działała przednia kamera to tylna nie bedzie miała napiecia i bedzie wszystko OK


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lip 2012, o 23:18 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 24 wrz 2007, o 19:43
Posty: 361
Lokalizacja: Warszawa
Marka: Toyota
Model: Avensis T27
Rocznik: 2009
Silnik: 1.8
Rozumiem ze moge tez w kable co teraz ida od kamery wpiac przednia? bo nie chce od nowa radia wyciagac


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lip 2012, o 07:46 
Offline
Coś wie...
Coś wie...

Dołączył(a): 25 kwi 2012, o 17:07
Posty: 462
Marka: sadasdas
Model: dasasdas
Rocznik: 2000
Silnik: asdasdas
wydaje mi się że tak, ale musisz dac jakos wtedy nawigacji sygnal ze wrzucony jest wsteczny, czyli pewnie bedzie trzeba i tak radio wyciagnac zeby doprowadzic oddzielne napiecie 12V do kabla ktory wchodzi do navi i sygnalizuje wsteczny bieg.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Toyota Avensis - nasza pasja...

Strony partnerskie: checkengine.eu | auto.com.pl | motostat.pl | ceramizer.pl | dobrymechanik.net | Polska Jazda | Auto Giełda


PayPal