Avensis T25 Audio

Nagłośnienie w Avensis
Awatar użytkownika
suprnowa
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 133
Rejestracja: 21 mar 2010, 23:03
Lokalizacja: Radom

Avensis T25 Audio

Post autor: suprnowa »

Witam
W swojej Ave T25 z 2004 posiadam odtwarzacz na płyty CD i kasety.Jak wiemy to trochę przeszłość.Mam na myśli dwa rozwiązania-albo zakupić org. radio z modelu po liftingu odtwarzajace mp3 np. takie:
http://www.allegro.pl/item982931854_toy ... 3_mp3.html
badz kupno takiej pseudozmieniarki
http://www.allegro.pl/item982662892_emu ... ratis.html
Dodam iż chce zostać przy org. radiu-tzn albo tym co mam,albo po liftingu.Żadne inne rozwiązania nie wchodzą w gre.
Zalezy mi tylko na mp3,posiadam iPhona który pewnie mogłby wspołpracowac z tą zmieniarką.
Które rozwiazanie Waszym zdaniem jest lepsze?
Czy bedzie działało mi sterowanie z kierownicy przy radiu po liftingu,oraz czy zmiana radia nie bedzie miała wpływu na nawigację TN300
Chyba że w moim radiu bądź tym po liftingu jest wejscie AUX-IN(minijack) ktore da sie wyprowadzić z przodu?Moze z jakaś delikatna przeróbką uda się podpiac mojego iPhona przez AUX-IN(minijack)

Awatar użytkownika
Jureq
Stara się...
Stara się...
Posty: 42
Rejestracja: 29 mar 2010, 21:43
Model: Avensis T22 Wagon
Silnik: 1CD-FTV
Lokalizacja: Lublin

Post autor: Jureq »

emulator zmieniarki:
- jest tańszy
- nowy i z gwarancją
- daje możliwość obsługi USB, SD o pojemnościach większych niż CD
- ma analogowe wejście AUX

wybierz sam ;-)
pali aż miło: CDT220 consumption:Obrazek

Miszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2010, 08:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Miszka »

A ja trochę inaczej.

Czy w ogóle jest możliwość wymiany centrali audio? Osobiście nie oceniam dźwięku w Avensisie najlepiej i chciałbym wymienić centrale ( i oczywiście głośniki) na urządzenia bardziej poważne. Czy Toyota daje jakieś rozwiązania? Czy możliwe jest tylko jakieś rękodzieło, które zepsuje wnętrze? Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

Backonik
Mistrz
Mistrz
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lip 2008, 05:21
Model: T25
Silnik: 1AZ-FSE
Lokalizacja: Dobra / Szczecin

Post autor: Backonik »

Popatrz sobie np moje auto - http://avensis.info/viewtopic.php?t=2522

popatrz Red_Pointa - http://avensis.info/viewtopic.php?t=3545

popatrz kamil263 - http://avensis.info/viewtopic.php?p=124 ... cbc#124001

myślę że któraś kombinacja Ci przypasuje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Red_Point
Mistrz
Mistrz
Posty: 1336
Rejestracja: 23 wrz 2007, 21:23
Lokalizacja: LDZ

Post autor: Red_Point »

Miszka pisze:jest tylko jakieś rękodzieło, które zepsuje wnętrze?
link do mojego auta juz masz, a "rekodzieło" wygląda MILION razy lepiej od tego co jest w serii... zarówno pod ilością kolorów na fabrycznym kokpicie, jak również samym wykonaniu ramki dedykowanej vs "rękodzieła"...

iwo
Coś wie...
Coś wie...
Posty: 135
Rejestracja: 27 cze 2009, 18:38
Model: T25
Silnik: 126KM
Lokalizacja: KRK-IRL

Post autor: iwo »

Hej ladies, no fajnie Wam sie prezetuje. Przyciski na kierce maja jakis uzytek? Fajnie byloby zachowac te funkcje, jak to jest w ver po lifcie? Siedze wlasnie w aucie i mam dosc pierdzenia tych glosnikow...zaczne powoli wymieniac rzeczy...
Avensis 2006 2.0 (126HP) - Wersja po-liftingowa.

Awatar użytkownika
Red_Point
Mistrz
Mistrz
Posty: 1336
Rejestracja: 23 wrz 2007, 21:23
Lokalizacja: LDZ

Post autor: Red_Point »

oczywiście 100% funkcjonalności... przyciski z kierownicy działają jak przy seryjnym radiu...

Backonik
Mistrz
Mistrz
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lip 2008, 05:21
Model: T25
Silnik: 1AZ-FSE
Lokalizacja: Dobra / Szczecin

Post autor: Backonik »

Red_Point pisze:oczywiście 100% funkcjonalności... przyciski z kierownicy działają jak przy seryjnym radiu...
Potwierdzam słowa Red`a, podejrzewam że w wersji po FL`u też będą działać bo zasada jest ta sama.
Obrazek

Awatar użytkownika
Red_Point
Mistrz
Mistrz
Posty: 1336
Rejestracja: 23 wrz 2007, 21:23
Lokalizacja: LDZ

Post autor: Red_Point »

jeśli zdecydujesz się na jednostkę JVC to posiadam moduł toyota>jvc który nie jest mi potrzebny... jeśli będziesz zainteresowany daj znać na pw...

Awatar użytkownika
disaster3
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 699
Rejestracja: 01 gru 2008, 13:29
Model: Focus III FL
Silnik: 1.5 EB (150 KM)
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: disaster3 »

siemano, podepne sie. Zdradzcie tajemnice :P co trzeba kupic zeby sterowanie zachowac. W sumie juz ponad rok jezdze bez sterowania w kiery ale w zasadzie jakby sie dało to zrobic to czemu, zawsze troszke wygodniej.

Radio mam starenkie jakiegos "oldschool'a" ;-) Kenwood'a KDC-X911, co trzeba by było dokupic do sterowania z kiery?

Backonik
Mistrz
Mistrz
Posty: 1362
Rejestracja: 14 lip 2008, 05:21
Model: T25
Silnik: 1AZ-FSE
Lokalizacja: Dobra / Szczecin

Post autor: Backonik »

Np tutaj masz adapter do kupienia http://www.bartex-caraudio.com.pl/produ ... ts_id=4703

ja brałem stąd http://www.izotech.com.pl/
Na stronie nie widzę już informacji ale rok temu jeszcze robili moduły, (pokazany jest na zdjęciu w moim aucie)
koszt 129zł + 9zł za przesyłkę, tylko to było rok temu więc ceny mogą ulec zmianie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Red_Point
Mistrz
Mistrz
Posty: 1336
Rejestracja: 23 wrz 2007, 21:23
Lokalizacja: LDZ

Post autor: Red_Point »

w bartexie nie kupuj, bo to straszne wieśniactwo...
jak coś nie daj boże zacznie się z tym dziać to będzie mega problem...

cała reszta się zgadza, należy zakupić odpowiedni moduł...
ja za swój płaciłęm ok 150 PLN...

Miszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2010, 08:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Miszka »

no dobrze, dzięki za podpowiedzi.

Problem jednak w tym, że opisywane przykłady to montaż dużych jednostek z ekranami. A ja chce zamontować klasyczny gabaryt jakim jest Blaupunkt Bremen MP76, który jest 'trochę" mniejszy.

Plazmuczi
Stara się...
Stara się...
Posty: 61
Rejestracja: 18 paź 2009, 14:32
Model: Avensis T25 D4D
Silnik: 2.0 Diesel
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Plazmuczi »

A ja podepnę się pod temat. Czy ktoś z was może widział na allegro transmiter FM z funkcją przewijania mp3 (np o kilkadziesiąt sec/min?). Bo pytałem kilkunastu sprzedawców i każdy twierdzi, że "tej funkcji chyba nie ma". Mam aktualnie dobry transmiter, i spisuje się bardzo dobrze , problem w tym, że słucham setów, które mają niekiedy 120 min i denerwuje mnie to, że gdy wyłączę samochód i włączę ponownie , słucham wszystkiego od początku.
I drugie pytanie, nie za bardzo chce mi się kombinować z audio. "słyszałem", że istnieje coś takiego jak adapter aux . Podpina się to w miejsce zmieniarki i dzięki temu można podłączyć każde zewnętrzne urządzenie audio. Czy ktoś wie gdzie można coś takiego kupić i czy w ogóle się da ? Na allegro widziałem takie coś ale w w archiwum aukcji zakończonych , a sprzedawca nie odpisuje na maila ( link kopia z google : http://74.125.77.132/search?q=cache:6v5 ... clnk&gl=pl )

Awatar użytkownika
Schwefel
Guru
Guru
Posty: 2609
Rejestracja: 03 cze 2007, 23:18
Model: T22 & T27
Silnik: 4A-FE & 3ZR-FAE

Post autor: Schwefel »

Pewnie, że jest coś takiego. Nazywa się xcarlink http://www.xcarlink.co.uk/product.php?p ... =11&page=1

Plazmuczi
Stara się...
Stara się...
Posty: 61
Rejestracja: 18 paź 2009, 14:32
Model: Avensis T25 D4D
Silnik: 2.0 Diesel
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Plazmuczi »

Schwefel pisze:Pewnie, że jest coś takiego. Nazywa się xcarlink http://www.xcarlink.co.uk/product.php?p ... =11&page=1
Tak , już to widziałem, to co dodałeś to emulator zmieniarki, a ja poszukuje samego wejścia AUX, by móc podłączyć urządzenie zewnętrzne.
podam tutaj 2 linki do aukcji gdzie takie sprzedają ale do VW, skody itd..

http://www.allegro.pl/item1002812348_ad ... f_vat.html
lub
http://www.allegro.pl/item1001888284_au ... _7000.html

Szukam czegoś takiego ale do avensisa.

Awatar użytkownika
Portal
Guru
Guru
Posty: 2334
Rejestracja: 28 lut 2007, 21:22
Model: Superb Combi
Silnik: 1.8TSI
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Portal »

Plazmuczi pisze:Tak , już to widziałem, to co dodałeś to emulator zmieniarki, a ja poszukuje samego wejścia AUX, by móc podłączyć urządzenie zewnętrzne.
podam tutaj 2 linki do aukcji gdzie takie sprzedają ale do VW, skody itd..

http://www.allegro.pl/item1002812348_ad ... f_vat.html
lub
http://www.allegro.pl/item1001888284_au ... _7000.html

Szukam czegoś takiego ale do avensisa.
Cytat z pierwszej aukcji:
Przedmiotem aukcji jest adapter AUX-IN, który symuluje zmieniarkę CD.Adapter podłączany jest jak normalna zmieniarka CD przez wtyczkę mini-ISO radia lub nawigacji satelitarnej.Adapter umożliwia przyłączenie zewnętrznego źródła dźwięku przez gniazdo cinch lub 3,5mm mini-Jack.
Teraz z drugiej:
Specjalny układ elektroniczny którego zadaniem jest symulowanie zmieniarki CD dla radioodbiornika samochodowego w celu aktywowania jego wejścia liniowego (AUX) dla zewnętrznych źródeł dźwięku (np: odtwarzacza MP3, IPOD, odtwarzacz DVD oraz innych).
Więc xcarlink, to chyba jednak to, czego szukasz.

Plazmuczi
Stara się...
Stara się...
Posty: 61
Rejestracja: 18 paź 2009, 14:32
Model: Avensis T25 D4D
Silnik: 2.0 Diesel
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Plazmuczi »

@up.
No kwestia interpretacji, ale może napiszę tak.
W 1 poście jest takie urządzenie do kupienia na allegro. Ale nie interesuje mnie taki emulator, na SD, pendrive itd za 400 zł. Szukam natomiast samego kabelka zakończonego wejściem mini-jack emulującego zmieniarkę , bym mógł podłączyć urządzenie zewnętrzne (odtwarzacz mp3 , ipod itd..) w cenie do 100 zł bo za 400 to sobie mogę kupić radio z wersji po FL z odtwarzaczem mp3.

adbat
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 31 sie 2013, 17:23
Model: Avensis T25
Silnik: D-4D

Re: Avensis T25 Audio

Post autor: adbat »

W watkach o ktorych mowa na poczatku nie moge zobaczyc zdiec.
moze ktos rzucic linka na allegro albo jakiej frazy tam szukac bo znajduje takie emulatory na ebay ale nie na allegro

hanciak77
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2013, 16:27
Model: Avensis T25
Silnik: 2.0 D4D

Re: Avensis T25 Audio

Post autor: hanciak77 »

Witam, posiada może ktoś takie radio:
http://www.ebay.co.uk/itm/Car-Stereo-fo ... 4ac824c980

ODPOWIEDZ